Így nem fog unatkozni a gyerek az autóban hosszabb utakon

2020. július 24.

A gyerekek kortól és nemtől függetlenül, többnyire szeretnek autókázni. A probléma nem is akkor kezdődik, amikor be kell ülni, hanem akkor, amikor órákig egyhelyben kell ülni. Egy idő után már kevés a kamionokat nézni, a fákat számolgatni, ha már minden ilyenből kifogytunk, akkor pedig igazi kihívás a gyerek(ek)et lekötni.

unalom-2.jpg

Ebben a cikkben megpróbálunk tippeket adni, hogy legyen könnyebb, akár sok órás autózás is egy vagy több csemetével.

Hogy mivel lehet lekötni egy akár több órás utazás alatt a gyermek figyelmét, az függ a kortól és a habitustól is.

Kezdjük is a babakorral. És ha már habitusról beszélünk, akkor itt most nem azoknak a szülőknek adunk tanácsot, akiknek be kellett szerezni az autózást imitáló zúgó-rezgő pihenőszéket, mert a kicsi csak autóban vagy az autózáshoz hasonló körülmények között tud édesdeden aludni. Bár akiknek nem ebbe a csoportba tartozik a babájuk, azoknak is érdemes lehetőség szerint úgy időzíteni az indulást, hogy az a baba alvási idejével essen egybe, így már le is rövidítettük az autózással töltött aktív időszakot. Szerencsére rengeteg érdekes, színes, csörgő-zörgő függeszthető játékot kapni, amit az autós babahordozóra is lehet rögzíteni. Jó, ha egy ilyen kifejezetten az autóba van csak rendszeresítve, így nem válik unalmassá a játék. Mindenképpen olyan magasságban rögzítsük őket, hogy a baba elérje, tudja zörgetni, tapogatni, így még érdekesebbé válik számára, és még jobban lefoglalja, és nem utolsó sorban még fejleszti is a finom motorikus képességeit.

 A klasszikus kézben fogható csörgők, plüssök nem előnyösek, ha a sofőrnek nincs segítsége, mert ha leesik, akkor autózás közben természetesen nem tudjuk előhalászni, és ne is próbáljuk meg, borzasztóan balesetveszélyes manőver! Viszont be lehet szerezni szuper kézre rögzíthető játékokat, zoknicsörgőket is, és ne felejtsük el a cumiláncot sem!

Két szempontból is előnyös az autós- és bababoltokban is megtalálható, fejtámlára szerelhető tükör. Egy párhónapos babát nagyon jól elszórakoztat a saját tükörképe. A másik nagy előnye pedig, hogy jól beállítva a menetiránnyal ellentétesen rögzített ülések sem akadályozzák meg, hogy a visszapillantó tükörben ránézzünk a gyermekre.

unalom-3.jpg

A nagyobbacska 1-2 év körüli csemetéknek, már komolyabb játékokat is beszerezhetünk. Nagyon jó nyitogatható ablakos, záras, mágneses, kifejezetten utazáshoz javasolt táblákat kapni, amik szintén remek képességfejlesztők is. Ekkora gyerekeknek már könyvecskéket is adhatunk a kezükbe, érdemes ezekből is olyat választani, amikben van valami kis „extra”: nyitható, kihúzható, forgatható fülek stb. Itt is érvényes, hogy ezeket a játékokat, könyveket lehetőleg csak autózáskor kapják meg a gyerekek, így nem válik megszokottá, sőt még plusz élményt is ad.

Ha szeretnek a gyerkőcök zenét, mesét hallgatni, akkor nyugodtan állítsunk össze egy válogatást a kedvenceikből, és hallgassuk, énekeljük velük együtt. Védőnők, pedagógusok mostanában nem győzik hangsúlyozni, hogy milyen fontos ebben a korban a közös éneklés, mondókázás, egy hosszabb autózás kiváló alkalom lehet ennek gyakorlására. Ráadásul ebben a korban imádják az elmutogatható dalokat, verseket, amit természetesen - ha nem éppen az anyósülésen, vagy mellettük ülünk- nekünk nem kell velük együtt prezentálni.

A hangot adó, zenélő játékokkal viszont csak óvatosan, ha a sofőrt bosszantják, elvonják a figyelmét, akkor inkább balesetveszélyesek, mint hasznosak.

Ahogy növekednek a gyerekek, úgy bővülnek a lehetőségeink is, a jó játékokhoz nem kellenek feltétlenül eszközök sem. 3 - 4 éves kortól már lehet autót, fát stb. számoltatni, színek, nagyság szerint oda-vissza, csak a képzeletünk szab határt a változatoknak. Később, amikor már ismerik a betűket és a számokat érdekes elfoglaltsággá válhat akár a rendszámvadászat is. Lehet gyűjteni érdekes számokat, vagy betűkombinációkat is, de akár az országok rövidítéseit is. Kicsit nehezítve a feladatot akár a rendszámok számjegyeit is össze lehet adni vagy kivonni egymásból, így egy picit a matekot is gyakorolhatjuk velük, anélkül, hogy túl terhesnek éreznék a feladatot.

Ha ennél kreatívabbat szeretnénk, akkor lehet kifejezetten hosszú utazásokra kitalált szóban játszható társasjátékokat is venni. Az úti rajztáblák, vízzel festhető kifestők, labirintus játékok, mesélő kártyajátékok és ötletesebbnél ötletesebb logikai játékok végtelen sorával találkozhatunk a játék webshopok oldalain.

 Ettől a kortól már bevethetjük a digitális világ nagyszerű találmányait is. Azért óvakodjunk attól, hogy egy több órás utat végig telefonozzon, vagy a tabletezzen egy gyerek, de egy 20-30 perces játékidőből nem lehet gond. Ha mindenképpen ilyen irányba mozdulnánk el, akkor az inkább legyen a mese- vagy filmnézés. Remek találmány, az első ülésekre rögzíthető tablet tartó, így nem kell a képernyő fölé görnyedve, a nyaki gerinc részt meglehetősen terhelő pózban ülni a gyerekeknek. De lehetőség szerint még nagyobb gyerekeknek se a mese/filmnézés legyen az egyetlen megoldás az unalom elűzésére.

unalom-1.jpg

Kicsit elcsépelt, már-már közhelyes, de akár olvasni is lehet az autóban. Azonban, mielőtt könyvet adnánk a gyerek kezébe, egy rövidebb úton próbáljuk ki, nem lesznek e rosszul tőle.

Ami nagyon fontos, ha gyerekkel vágunk neki egy hosszabb útnak, számoljunk, és hagyjunk időt a pihenésekre. Hiába minden csilli-villi, hiper-szuper játék, szükségük van mozgásra, feltöltődésre! Tervezzük meg az utat! Keressünk olyan benzinkutakat, pihenőhelyeket, ahol van egy kis játszótér, vagy olyan étkezde, ahol van játszósarok, vagy egyszerűen egy parkosított rész, ahol sétálni, szaladgálni lehet. Az sem baj, ha éppen egy kicsit le kell térni az autópályáról, mert az út további részét nagyon meghatározhatja. Inkább vállaljunk be egy félórás kitérőt, minthogy az út egy része nyűgösködéssel, sírással vagy veszekedéssel teljen!

süti beállítások módosítása