Nem tudod hova menj itthon nyaralni? Mi ezeket a tájakat ajánljuk!

2020. július 28.

A Covid-19 rendesen megváltoztatta a nyarat, és nem veszélytelen külföldre utazni? Minek is mennék, itthon is van ezer és egy csodás táj!

nyaralas-itthon-6.jpg

Bevezető

Sokan panaszkodnak az elmaradt tengerparti nyaralás, vagy az Alpokban történő túrázás miatt. Valahol érthető is a dolog, hiszen, ha szabadságon vagyunk, akkor szeretnénk kiszakadni a mindennapokból, és minél messzebb vagyunk a munkától, a munkahelytől, annál szabadabbnak érezhetjük magunkat.

A nehézkes külföldre utazás, azonban jó lehetőséget ad arra, hogy felfedezzük hazánk csodás tájait. Ha pedig már elindulunk, akkor miért ne tegyük ezt egy kényelmes méretes, vagy akár sportos bérautóval, hogy ezzel is adjunk egy kis plusz élményt a pihenéshez.

Aki azt gondolja, hogy ez nem fér bele, az téved. Alig kicsivel többért, mint egy külföldi út üzemanyag és autópálya költségéért, itthon már kaphatunk egy hétre egy tágas kombit, egy menő hibridet vagy akár egy kisbuszt is.

Szóval hagyjuk otthon a leharcolt, mindennap használt szekerünket, üljünk be egy új és kényelmes autóba, és induljunk neki! De hova menjünk?

Ha szeretsz autózni

Az Alpok kanyarjait, a csodás tájakat, az élvezetes vonalvezetésű utakat nem csak a motorosok, az autósok is szeretik, azok legalábbis biztos, akik szeretnek autózni. Ha pedig kibéreltünk egy jó autót, például egy Opel Insignia Sport Tourert egy nyomatékos kétliteres turbo dízel motorral, vagy egy Toyota Corolla Touring Sports Hybrid van a fenekünk alatt, akkor használjuk is ki!

Erre nem igazán tudunk jobb hazai úticélt ajánlani, mint az Északi-Középhegységet. És nem, véletlenül sem a Mátra útjaira gondolunk, bár, ha már arra járunk, akkor érdemes felgurulni például Mátraszentimrére, és enni a Vöröskőben egy Mátrai borzast, vagy leszaladni Parádra a Kisvendéglőben megebédelni.

nyaralas-itthon-1.jpg

Aki viszont tényleg az autózás miatt indul el, tegye a főhadiszállást Egerbe, és próbálja ki az Eger-Szilvásvárad utat, aztán sétáljon egyet a csodás Szalajka völgyben. Ennél még egyel jobb az Eger-Lillafüred etap. Ha már Lillafüreden vagy, akkor Miskolc felé, keresd meg a Fridolin éttermet is, ebédelj meg, és ha nem félsz a kicsit rosszabb minőségű úttól, akkor üsd be a navigációba Szilvásváradot. Átvisz majd a hegyen, gyönyörű tájakon át.

Persze az országnak ebben a csücskében van még ezer látnivaló. Meseszép tájakon autózhatunk Miskolc felett is, ha elmegyünk Aggtelek és Jósvafő felé, de nem messze van például Sirok és Szarvaskő sem.

Ha már Eger, akkor ne feledkezzünk el arról sem, hogy maga a város is ad minimum 3-4 napnyi látványosságot, hiszen ott a vár, a Szépasszonyvölgy, remek éttermektől a vöröshagymás zsírosdeszkáig minden van a jó bor mellé. És, ha már ott jársz, ne csak a Bikavért kóstold meg!

Borozás, autózás és kenuzás

Kis szervezést igényel a dolog, de hidd el megéri. Bérelj ki egy kombit tetőcsomagtartóval, rakd fel a kenut a tetőre és irány Tokaj! Fesztivál idén nem lesz, de nem is kell. Sokkal élvezetesebb a várost és környékét bejárni, a helyi kis pincékben kóstolgatni az Aszút és a Szamorodnit, mert olyat, mint amit ott adnak a boltban nem kapsz könnyen.

nyaralas-itthon-2.jpg

A kirándulás mellett a vízi élet is vár, a Bodrog olyan folyó, amin érdemes kicsit evezni. Ha eluntad, akkor a sofőr az autóval már indulhat is Tiszafüredre (vagy maradhat még borozgatni), Ti pedig 3-4 nap alatt leevezhettek a Tisza-tóig. Útközben vadkemping, halászcsárdák és a hihetetlen szépségű Tisza ad keretet az utazásotokhoz. Felejthetetlen lesz!

Még mindig autó és finom borok

A Balaton-felvidékre nem véletlenül mondják, hogy a magyar Provence. Dimbes-dombos gyönyörű táj, rengeteg jó vendéglő frankó kerthelyiségekkel, és persze finom borok. Az utóbbi években rengeteg utat felújítottak arrafelé, így az autózás is élmény. Itt nincsenek őrült kanyarok, az utak barátságosan, ám de folyamatosan kanyarognak, nem lehet elaludni, és persze megunni sem az autókázást.

nyaralas-itthon-3.jpg

Nem egyszerű itt útvonalat ajánlani, mert bármerre indulunk csak nyerhetünk. Ha valamit, akkor a Balatonfüred, Balatonszőlős, Pécsely, Vászoly, Dörgicse útvonalat mindenképpen érdemes megtenni. Zánka felől Nagyvázsony és a Kinizsi-vár, egy nagyon picit nyugatra a Hegyestű, onnan pedig már alig fél óra Badacsony. Rengeteg izgalmas célpont.

Pihenés, autókázás

Kicsit nyugatabbra tekintve vár minket a Zalai dombság, felette az Őrség, Erre az utak sajnos még ritkásabban vannak felújítva, így a száguldozás és a kanyarvadászat helyett inkább a nyugodt, nézelődős autókázásra rendezkedjünk be. Ide bőven elég lesz egy olcsóbb napidíjú, de jó kilátást kínáló autó, például egy Opel Zafira, amit már napi 18 ezer forint alatt kikölcsönözhetünk.

nyaralas-itthon-4.jpg

Ha erre vesszük az irányt, akkor számolhatunk egy kőszegi és egy soproni városnézéssel is, mind a két helyre érdemes elmenni. Sopron felett ott a Fertő-tó, útközben a tóhoz pedig mindenképpen érdemes egy ebédet vagy vacsorát beiktatni Fertőrákos tucatnyi, jobbnál jobb éttermeinek egyikében, és megkóstolni a harcsapaprikást galuskával!

Az Őrség is gyönyörű, bár az utak ott sem kifogástalanok. De, ha már arra járunk, akkor Őriszentpéter és Kétvölgy környékét érdemes felkeresni, rengeteg jó túraútvonal vár minket.

Menjünk délre!

Ha szereted a szép városokat és a hegyi utakat, akkor Pécset és környékét imádni fogod. A Mecsek ugyan nem egy őrült nagy hegység, de az átvezető utak jobbára jó minőségűek, kanyargós, élvezetes útvonalvezetéssel. Semmiképp se csak a 66-os út legyen, amit felfedezel, keresd az alsóbbrendű, szűk aszfaltcsíkokat is, amik a hegy belső részeihez vezetnek. Itt száguldozni nem fogsz -legalábbis remélhetőleg nem-, inkább csodálod majd a tájat.

nyaralas-itthon-5.jpg

Maga Pécs is ad néhány napnyi látnivalót (és persze rengeteg finom falatot), de ne feledkezzünk el róla, hogy a környék is tele van olyan helyekkel, ahol tényleg kikapcsolódhatunk. Hogy mást ne említsünk vár minket Orfű és a Pécsi-tó, de ott van Szigetvár, Siklós, Harkány és a Villányi-hegység, ahol mit ihatunk, hát persze, hogy jó borokat.

Pécstől keletre vár minket Szeged, ami már-már mediterrán városnak is tekinthető. Autózás szempontjából nem a legszerencsésebb környék, de ha ki akarunk kapcsolódni, akkor nagyon jó választás! A város is szép, de ha már bejártuk, akkor csak egy ugrás Ópusztaszer, egy picit nagyobb pedig Szarvas. Ha szegedi szállásunk van, akkor Szarvasra érdemes egy teljes napot szánni, és meglátogatni az Arborétumot, ami finoman szólva is gyönyörű.

Zárszó

Nehéz egy ilyen cikket lezárni, mert napestig írhatnánk, hogy hova érdemes ellátogatni. Kimaradt Salgótarján és környéke, ami meseszép, kimaradt az Alföld és a Hortobágy, amit egyszer mindenkinek látni kell, kimaradt a Szekszárdi borvidék, a csodaszép Somogyi tájak, a Bakony, és még ezer és egy régió. Felsorolni is nehéz.

A lényeg, hogy egyáltalán nem baj az, hogy ezegyszer nem megyünk külföldre. Évekre vagy évtizedekre elég látnivaló van itthon is, fedezzük fel ezeket! A vidéki népek vendégszeretete, a tájszólások, az ízes magyar beszéd, a magával ragadó hazai konyha, és az, hogy bárhova megyünk az anyanyelvünkön szólnak hozzánk ér annyit, mint egy adriai túra.

És, ahogy írtuk, ne legyen akadály az sem, ha úgy érzitek, a család kiszolgált szekerével nem akartok nekiindulni. Felejtsetek el bút és bajt, béreljetek ki a Schiller Rent-től egy nagy, kényelmes és új autót, és vágjatok neki az országnak, élvezni fogjátok!

süti beállítások módosítása